Яка ваша краща порада для нового президента України?

Яка ваша краща порада для нового президента України?

Юрій Романенко

Новообраний президент Володимир Зеленський зміг закріпити свою перемогу на весняних президентських виборах з переважною результатом на недавніх літніх парламентських виборах. Президентська партія «Слуга народу» заробила 253 місця у Верховній Раді (парламенті), що тепер дозволяє приймати закони без необхідності створення коаліції більшості. В принципі, це вперше в сучасній історії України, коли президент виявився з такою (теоретичної) концентрацією влади. І все ж на практиці Зеленський повинен побудувати ефективну виконавчу і законодавчу вертикаль, спираючись на мандат довіри, який він отримав від громадськості.

На чому повинен зосередитися Зеленський?

По-перше, він повинен встановити повний контроль над «блоком» безпеки країни, що забезпечить його здатність проводити незалежну політику і поведінку. Дійсно, саме контроль українських олігархів над сектором державної безпеки продовжує залишатися одним з ключових перешкод на шляху ефективних реформ в країні.

По-друге, отримавши контроль над сектором безпеки, Зеленський повинен демонстративно покарати найодіозніших фігур попереднього режиму (або режимів). Це цілком може включати в себе колишнього президента України Петра Порошенка. Покарання за корупцію і кричуще злодійство в країні є єдиним інструментом, який дозволив би Зеленському зберегти свою нову легітимність на ранніх етапах його президентства, враховуючи, що будь-які економічні успіхи далекі від гарантованих і в кращому випадку віднімаються на один-два роки. Таким чином, покарання старої еліти вбило б двох зайців одним пострілом: це зберегло б високу підтримку громадськості і зробило б древній режим більш гнучким у прийнятті нових правил гри, які різко знизять роль корупції як ключовий субструктури (і неформального «інституту») в українській державності і державному управлінні.

Зеленський повинен швидко зосередити владу в центральних органах виконавчої влади та підвищити їх ефективність. З іншого боку, він повинен позбавити центральні органи від марнотратних і зайвих контрольних функцій і механізмів, опускаючи їх до муніципальних рівнів.

По-третє, ці нові правила гри повинні бути націлені на деолігархізацію, демонополізацію і, звичайно, декриміналізацію політичної та економічної системи України. У цьому контексті Зеленський повинен впоратися з суперечливими викликами, щоб його дії мали правильний сукупний ефект: з одного боку, він повинен швидко сконцентрувати владу в центральних органах виконавчої влади та підвищити їх ефективність; з іншого боку, він повинен позбавити центральні органи від марнотратних і зайвих контрольних функцій і механізмів, опускаючи їх до муніципальних рівнів.

По-четверте, Зеленський повинен провести економічні реформи, які помітять його виборча база – середній клас, який він також повинен розширити. Порошенко зробив ставку на змови еліти, в кінцевому підсумку втратив легітимність і, в кінцевому підсумку, втратив владу. Замість цього Зеленський повинен зосередитися на збереження і культивування широкої підтримки, щоб захистити себе від змов старої еліти (яка, звичайно, жадає помсти). Звідси випливає, що новий президент повинен приділяти першочергову увагу тим діям, які українське суспільство буде інтерпретувати як захист своїх інтересів – наприклад, спрощення ведення бізнесу, а також стимули для розвитку національного виробництва, яке призведе до створення робочих місць. Для цього необхідно ще більше спростити податкову систему України, щоб платити податки стало вигідніше, ніж брати взяткі.Бреф, основою політики Зеленського повинен бути прагматизм, спрямований на розширення ресурсної бази його політичного режиму в силу якісного і кількісного зростання економіки.

По-п’яте, зовнішня політика при Зеленський повинна просувати цілі, про які говорилося вище, тобто вона повинна бути строго прагматичною і націленою на конкретні результати у вигляді забезпечення економічного зростання в країні. У зв’язку з цим, очевидно, основна проблема Донбасу повинна бути вирішена, так як ця війна щодня виснажує Україну величезною кількістю ресурсів. Питання про Донбас може бути вирішене або за допомогою угоди з Росією за посередництва США, або шляхом прийняття стратегічного рішення президентом Зеленським про те, що конфлікт на Донбасі носить принципово довгостроковий характер і що Як наслідок, відтепер Україна буде зосереджена нема на повернення цих конфліктуючих територій, а скоріше на організації та розвитку своєї основної території. В цьому випадку,

Юрій Романенко – засновник Українського інституту майбутнього в Києві.

Едуард Афонін

Для нового президента було б абсолютно розумним розглядати підсумки недавніх президентських і парламентських виборів як фундаментальні імпульси і рушійні сили для повної трансформації офіційного державного апарату України та демократизації управління країною. У зв’язку з цим президенту Зеленському було б доцільно звернути особливу увагу на дотримання «демократичної формули», запропонованої польсько-американським політологом Адамом Пржеворскім, про те, що демократія полягає в процедурній визначеності в контексті невизначеності в результатах. Звичайно, це повна протилежність неявній формулою, яка застосовується сьогодні в українському суспільному житті, де впевненість в результаті приходить з процедурної невизначеністю.

Крім того, президент повинен ввести приховані (психологічні) процеси змін в значній бюрократії країни. Для цього він, можливо, забажає використовувати спостереження і дослідження, проведені з 2005 року Національною академією державного управління, а також Інститутом економіки та прогнозування Національної академії наук України. У цих дослідженнях ми розробили і запропонували алгоритми підбору і ротації персоналу на державній службі таким чином, щоб сприяти просуванню «колективістів» замість «індивідуалістів», що в кінцевому підсумку сприятиме розвитку «соціальної держави» в Україні. і сприяння різкого зниження того, що ми вважаємо психологічною основою корупції в країні.

Безумовно, національне експертне співтовариство і мережу спеціалізованих інститутів і аналітичних центрів по всій Україні з ключових проблем національного та міжнародного розвитку також повинні відігравати провідну роль в розробці політики президента.

Едуард Афонін – професор державної політики в Національній академії державного управління при Президентові в Києві.

Ірвін Студин

У президента Зеленського є два ключові пріоритети, які він повинен вирішити, щоб домогтися успіху, і дійсно, якщо Україна хоче вижити як суверенна держава в його пострадянської формі.

Насамперед, він повинен домогтися тривалого миру на Донбасі таким чином, щоб він відповідав трьом цілям – покласти край кровопролиттю, яке стало плямою і ганьбою сучасної Європи; відновлення легітимності Києва над Донецьком і Луганськом; і, що не менш критично, відновлення відносин України з Росією і, таким чином, відносин Росії з Європою, з Україною як найважливішим, шановним і прибутковим (багатим) «проміжним» державою між двома головними стратегічними (і регулюючими) блоками світу: ЄС і Євразійський економічний союз.

Першим важливим кроком у забезпеченні миру на Донбасі і побудові більш загальних рамок постконфліктного врегулювання – на національному та міжнародному рівнях – є введення миротворців ООН на Донбасі. Ідея миротворця напряму пов’язана з нашою роботою в 21CQ і неодноразово обговорювалася на цих сторінках. Його підтримали в різні форми Росія, Україна, провідні європейські країни і Канада. На мою думку, миротворці повинні прибути в основному з Азії – в ідеалі, з Індії, Індонезії чи навіть з Сінгапуру – оскільки Азія користується великою повагою на пострадянському просторі, а вищезгадані азіатські держави строго нейтральні по відношенню до НАТО і євразійського блоку. Як це не парадоксально, більш. Остаточне завершення бойових дій зовнішнім імпульсом також вдихне нове життя у вже втомилося взаємодія між ключовими сторонами конфлікту.

Президент Зеленський повинен відстоювати це миротворче пропозицію щодо Москви і Вашингтона, що проходять через Брюссель, Париж і Берлін. І він повинен переконати Нью-Делі – і якщо він зазнає невдачі в Нью-Делі, а потім в Джакарті або Сінгапурі – оперативно направити миротворчі сили. Бреф, Зеленський повинен переконати Азію в тому, що вона дійсно може врятувати світ, рятуючи Європу, ефективно підтверджуючи повернення Азії в міжнародне стратегічне положення. Європа погодилася б на це, але Зеленський повинен переслідувати Вашингтон, щоб він розумів і був зацікавлений в цьому.

Миротворцям буде потрібно схвалення Ради Безпеки ООН, і єдиний спосіб для України і Заходу переконати Москву не накладати вето на миротворчу резолюцію – це зробити Москві пропозицію, від якого вона не зможе відмовитися.

Миротворцям буде потрібно схвалення Ради Безпеки ООН, і єдиний спосіб для України і Заходу переконати Москву не накладати вето на миротворчу резолюцію – це укласти з Москвою угоду, від якої вона не зможе відмовитися. В умовах, що склалися це буде складно, оскільки Росія і росіяни вже звикли до конфлікту як матеріально, так і (особливо) психологічно. Тому Зеленський повинен буде невпинно, безпосередньо з президентом Путіним, стверджувати, що більш глобальна угода, крім миротворців, буде включати в себе скасування міжнародних санкцій, що стосуються Донбасу (і, можливо, в інших областях), не пов’язаних зі світом. Статус НАТО для України і прагнення Києва розвивати глибокі економічні відносини з Росією і Євразійським економічним союзом, незважаючи на те, що Україна прагне до інтеграції з Європою і західними інститутами і структурами.

Конституційна реформа, безсумнівно, буде на столі, але це повинно бути за Зеленським, щоб вирішити незалежно від іноземних переваг (західних чи незахідних). В цьому відношенні реальний федералізм – щось явно чуже всім пострадянським країнам, починаючи з Росії, – безумовно, повинен бути на столі, як і консолідація в декількох українських областях (провінціях). Занадто багато.

По-друге, у Зеленського має бути терпіння і серйозність, щоб побудувати належний, високопрофесійний апарат державної служби по всій Україні. Цього не існує сьогодні ні по одному невластивому стандарту, і кожна нова революція або режим у Києві служить тільки для очищення або вигнання попередніх шарів професійних бюрократів і фахівців в офіційній системі. Це трагедія національної політики і технічної компетенції, яка може бути виправлена ​​тільки шляхом ретельного, систематичного побудови, навчання і навчання. Це не відбудеться протягом одного президентського терміну, і «талант» молоді і народу України не є достатньою заміною професійним пилососів. BrefЗеленскій, навіть будучи новачком в політиці і політиці, повинен розробити 20-річний план розвитку кращої цивільної служби в Європі, з якого, безумовно, Україна також знайде кращих європейських політиків і президентів.

Ірвін Студин – головний редактор і видавець Global Brief.


Інтернет-видання GlobalBrief

One thought on “Яка ваша краща порада для нового президента України?”
Eduard Afonin
2019-08-14 14:27:33

Чи можна оцінити дії команди нового Президента країни, користуючись старими лекалами. Очевидно, що так, можливо. Власне, це ми і спостерігаємо в діях прихільників стереотипних поглядів дня, що добігає кінця. Натомість така оцінка є не тільки не ефективною, але вона ще являє собою шлях у нікуди.

Leave a reply
Field is required
Field is required
Field is required